Οκτώβριος 2003
7,00 € 
Επιλογή Τεύχους


Ξαναχτίζοντας τη διατροφική πυραμίδα
Η διατροφική πυραμίδα την οποία συνέταξε το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ το 1992 συνιστούσε την αποφυγή των λιπών και την κατανάλωση πολλών πλούσιων σε υδατάνθρακες τροφών, όπως ψωμί, δημητριακά, ρύζι και ζυμαρικά. Στόχος ήταν να μειωθεί η κατανάλωση κορεσμένων λιπών, τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης.

Ερευνητές βρήκαν ότι η υψηλή πρόσληψη επεξεργασμένων υδατανθράκων, όπως το άσπρο ψωμί και το ρύζι, μπορεί να προκαλέσει όλεθρο στα επίπεδα της γλυκόζης και της ινσουλίνης του σώματος. Η αντικατάσταση αυτών των υδατανθράκων από υγιεινά λίπη —μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα— μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου.

Οι διατροφολόγοι προτείνουν τώρα μια νέα διατροφική πυραμίδα, η οποία ενθαρρύνει την κατανάλωση υγιεινών λιπών και τροφών ολικής αλέσεως, αλλά παράλληλα προτείνει να αποφεύγουμε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, το βούτυρο και το κόκκινο κρέας.