|
|
|
Μπίρα στο φτερό
|
|
|
|
Τα διψασμένα πλήθη γνωρίζουν ότι όπου υπάρχει μπίρα υπάρχει και ουρά αναμονής. Η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι ένα ποτήρι του μισού λίτρου χρειάζεται περίπου 25 δευτερόλεπτα για να γεμίσει με βαρελίσια μπίρα. Αν ο ρυθμός είναι βραδύτερος, η μπίρα βγαίνει χωρίς αφρό· ενώ αν είναι ταχύτερος, ως αποτέλεσμα έχουμε έναν ξανθό αφρό με ελάχιστη μπίρα. Τα τελευταία δύο χρόνια ―με τα κέρδη να συρρικνώνονται―, οι εταιρείες ζυθοποιίας έχουν επιδείξει έντονο ενδιαφέρον να εξυπηρετούν περισσότερους πελάτες χωρίς όμως να υποβαθμίζουν την ποιότητα της μπίρας, και γι’ αυτό έχουν ζητήσει τη βοήθεια της τεχνολογίας.
Το ταχύτερο σερβίρισμα της μπίρας δεν σημαίνει ότι απλά απαιτείται μεγαλύτερο στόμιο. Η λεπτεπίλεπτη φύση της μπίρας απαιτεί τέλεια ισορροπία θερμοκρασίας και πίεσης. Τα περισσότερα συστήματα σερβιρίσματος μπίρας βασίζονται στην εισαγωγή μέσω αντλίας διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στο βαρέλι, και αυτό ωθεί την μπίρα προς την κάνουλα. Υψηλότερη πίεση του CO2 θα επιτάχυνε το σερβίρισμα, θα παρήγε όμως πολύ αφρό. Κάθε μπίρα απαιτεί τη δική της ελαφρώς διαφορετική πίεση για να σερβιριστεί σωστά.
Οι παραγωγοί τής Guinness, της οποίας το σερβίρισμα απαιτεί 119 δευτερόλεπτα, ήταν οι πρώτοι που αποπειράθηκαν να αναπτύξουν μια γρηγορότερη κάνουλα. Έπειτα από ένα χρόνο πειραματισμών, όμως, τα παράτησαν. Η εταιρεία δεν αποκαλύπτει τι πήγε στραβά ―απλώς ισχυρίζεται ότι οι πελάτες της είναι πρόθυμοι να περιμένουν.
Η αγγλική Carlsberg-Tetley στάθηκε περισσότερο τυχερή. Η συνεργασία της με το Πανεπιστήμιο του Μπίρμινγκχαμ ―το οποίο έχει πρόγραμμα σπουδών στην επιστήμη της ζυθοποιίας― απέφερε ένα σύστημα «υδροκυκλώνα», διά του οποίου η μπίρα περιστρέφεται μέσα στην κάνουλα σαν υγρός τυφώνας. Μέρος του CO2 που εμπεριέχεται στην μπίρα απελευθερώνεται στην «προβοσκίδα» του σίφωνα, αποτρέποντας έτσι το σχηματισμό αφρού κατά το ταχύτερο σερβίρισμα. «Το μυστικό κρύβεται στην ελεγχόμενη απελευθέρωση του αερίου» εξηγεί ο George Philliskirk, τεχνικός διευθυντής της ζυθοποιίας Carlsberg-Tetley. «Αυτή σχηματίζει στο πάνω μέρος του ποτηριού ένα σφιχτό κρεμώδες κάλυμμα χωρίς υπερβολικό αφρό». Ο Philliskirk υπολογίζει ότι, από την εισαγωγή του τον Φεβρουάριο του 2002, το σύστημα γρήγορου σερβιρίσματος λειτουργεί σε περισσότερες από 100.000 μπιραρίες στην Αγγλία, γεμίζοντας το ποτήρι του μισού λίτρου σε 14 δευτερόλεπτα.
Την περασμένη άνοιξη, η Shurflo της Καλιφόρνιας και η Anheuser-Busch λανσάρισαν τη δική τους εκδοχή γρηγορότερης κάνουλας, την οποία ονόμασαν το «απόλυτο σύστημα βαρελίσιας μπίρας». Δανείστηκαν ένα κόλπο που χρησιμοποιούν οι εμφιαλωτές για να ελέγχουν τον αφρό, το γέμισμα δηλαδή από τον πυθμένα του ποτηριού προς τα πάνω. Μια εύκαμπτη σωλήνα στην άκρη του στομίου της κάνουλας επεκτείνεται μέχρι τον πυθμένα ενός ποτηριού (χωρητικότητας 590 ml) επιτρέποντας το γέμισμά του στον εκπληκτικό χρόνο των 2 δευτερολέπτων. Σε μια δοκιμή στο πάρκο Fenway της Βοστόνης, το παραπάνω σύστημα πουλούσε 2,4 βαρέλια περισσότερο από τη συμβατική κάνουλα (και το γενικό σχόλιο ήταν πως «το ποσοστό του ανθρακικού στο στόμα είναι ακριβώς το ίδιο»).
Η Coors Αγγλίας και η IMI Cornelius στην Ανόκα της Μινεσότα σκοπεύουν επίσης να προωθήσουν στην αγορά ένα σύστημα γρήγορου σερβιρίσματος, αν και δεν αποκαλύπτουν απολύτως τίποτα σχετικό. Ειδικοί της βιομηχανίας ζυθοποιίας εκτιμούν ότι θα είναι μια φθηνότερη αλλά ελαφρώς βραδύτερη εκδοχή αυτής της Shurflo, η οποία θα γεμίζει ένα ποτήρι του μισού λίτρου σε 5 δευτερόλεπτα. Οποιοδήποτε σύστημα και αν επικρατήσει, αυτό θα σημαίνει πιθανότατα ότι θα περνά κανείς περισσότερο χρόνο περιμένοντας έξω από την τουαλέτα παρά για να πιει μια μπίρα.
|
|
|
|
|