Τα πειράματα που σχεδιάζονται για τη μελέτη του τρεξίματος συνήθως αντιμετωπίζουν επιφανειακά τη μηχανική του φαινομένου. Βιολόγοι στο Πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστόνης μελέτησαν άμεσα μυς κατά τη διάρκεια τρεξίματος, μετρώντας τη ροή του αίματος στα πόδια της μελεαγρίδας (Numida meleagris). Πρόκειται για ορνιθόμορφο πτηνό, ημερόβιο και κυρίως εδαφόβιο, που περπατά και τρέχει άνετα.
Οι ερευνητές είχαν προτείνει παλαιότερα ότι, κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, όλη ουσιαστικά η ενέργεια που τροφοδοτεί τους μυς δαπανάται στην παραγωγή δύναμης όταν το πόδι βρίσκεται στο έδαφος (φάση στήριξης). Τώρα βρίσκουν ότι η μεταφορά των ποδιών προς τα εμπρός (φάση αιώρησης) καταναλώνει περίπου το ένα τέταρτο της ενέργειας που χρησιμοποιείται από τα πίσω άκρα.
Επειδή τα πτηνά-δρομείς είναι οι δεύτεροι καλύτεροι δίποδοι «σπρίντερ» μετά τους ανθρώπους, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η έρευνά τους αυτή μπορεί να παρέχει πολύτιμα στοιχεία για την κατανόηση της ανθρώπινης μετακίνησης, με πιθανά οφέλη για την ιατρική της κινητικής αποκατάστασης.