Οι Ευρωπαίοι έχουν πλέον τη δυνατότητα μιας νέας ευχάριστης απασχόλησης: της ατομικής πρόγνωσης του καιρού. Τι χρειάζονται πια οι παρουσιαστές δελτίων καιρού;
Ο δορυφόρος Meteosat Second Generation (MSG) παρέχει τις πιο λεπτομερείς εικόνες που αφορούν τα συστήματα καιρού της Αφρικής και της Ευρώπης που είχαμε ποτέ. Απεικονίζει την επιφάνεια της Γης σε 12 διαφορετικές ζώνες συχνοτήτων στην ορατή και υπέρυθρη περιοχή του φάσματος με μέγιστη διακριτική ικανότητα 1 χιλιομέτρου· είναι δηλαδή πολύ πιο ευαίσθητος από τους τρέχοντες Meteosat, οι οποίοι χρησιμοποιούν μόλις 3 ζώνες συχνοτήτων με μέγιστη διακριτική ικανότητα 2,5 χιλιομέτρων. Επίσης είναι και δύο φορές πιο αποδοτικός, αφού παράγει εικόνες κάθε 15 λεπτά αντί κάθε μισή ώρα. Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι μπορεί σχεδόν ο καθένας να λάβει τις εικόνες τού MSG φθηνά και εύκολα, αφού μπορούν να διατίθενται ελεύθερα σε μη εμπορικούς χρήστες, επιτρέποντας σε όποιον διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό να δει τι καιρό θα κάνει στα μέρη του.
Ωστόσο, η δωρεάν διάθεση δεν περιλαμβανόταν στις αρχικές προθέσεις του Eumetsat, του οργανισμού που είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία των μετεωρολογικών δορυφόρων της Ευρώπης και τη διανομή των δεδομένων τους (εδρεύει στην πόλη Ντράρμοταντ της Γερμανίας)· επεβλήθη εκ των πραγμάτων. Λίγο μετά την εκτόξευση του MSG, τον Αύγουστο του 2002, ο Eumetsat ανακάλυψε ότι ο εξοπλισμός επανεκπομπής του δορυφόρου δεν λειτουργούσε. Έτσι, για την εκπομπή των δεδομένων του αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθούν δύο τηλεοπτικοί δορυφόροι, οι Hot Bird 6 και Atlantic Bird 3. Οι εικόνες τού MSG, όμως, κωδικοποιούνται πλέον όπως και οι τηλεοπτικές εκπομπές, με αποτέλεσμα οποιοσδήποτε έχει ένα συνηθισμένο δορυφορικό πιάτο τηλεόρασης, τον κατάλληλο αποκωδικοποιητή και έναν προσωπικό υπολογιστή να μπορεί να λαμβάνει και να προβάλει στην οθόνη του τις δορυφορικές εικόνες.
Τα δεδομένα τού MSG μπορούν να λαμβάνονται κατόπιν έκδοσης σχετικής άδειας. Οι εμπορικοί χρήστες πρέπει να πληρώσουν για την απόκτηση της άδειας αποκωδικοποίησης των δεδομένων, ενώ οι ενδιαφερόμενοι για επιστημονικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς μπορούν να λάβουν άδεια ελεύθερης χρήσης. Όσον αφορά τους ερασιτέχνες χρήστες, κατόπιν διαβουλεύσεων αποφασίστηκε να συμπεριλαμβάνονται και αυτοί στους χρήστες για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Η άδεια ελεύθερης χρήσης αποσκοπεί στο να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην ερασιτεχνική μετεωρολογία. Ήδη πλήθος προϊόντων για εξοπλισμό προσωπικών υπολογιστών κάνουν την εμφάνισή τους με τελικό αποδέκτη τον οικιακό χρήστη, ενώ κυκλοφορεί κατάλληλο λογισμικό σε προσιτή τιμή.