Δεκέμβριος 2004
7,00 € 
Επιλογή Τεύχους


Gerard Piel (1915-2004)
O Gerard Piel, τέως εκδότης τού Scientific American, ο οποίος συνέβαλε στον επαναπροσδιορισμό της επιστημονικής δημοσιογραφίας στη σύγχρονη εποχή, απεβίωσε στις 5 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 89 ετών. Ο θάνατός του προήλθε από επιπλοκές ενός εγκεφαλικού επεισοδίου που υπέστη τον περασμένο Φεβρουάριο.

Παρότι ο Piel ουδέποτε σπούδασε τυπικά θετικές επιστήμες (αποφοίτησε από το ιστορικό τμήμα τού Harvard με μεγάλη τιμητική διάκριση), η επίδρασή του στην καταπολέμηση του επιστημονικού αναλφαβητισμού παγκοσμίως υπήρξε πολύ σημαντική. Τη δεκαετία του 1940, εργάστηκε επί 6 χρόνια ως επιστημονικός συντάκτης στο περιοδικό Life, αγγίζοντας τις καρδιές εκατομμυρίων αναγνωστών. Στη συνέχεια, το 1947, ο Piel, ο συνάδελφός του δημοσιογράφος Dennis Flanagan και μια ομάδα επενδυτών αγόρασαν το Scientific American. Το ήδη αξιοσέβαστο περιοδικό δημοσίευε από το 1845 περιγραφές εφευρέσεων και ανακαλύψεων, όμως οι νέοι του ιδιοκτήτες είχαν μεγαλύτερες φιλοδοξίες.

Ο Piel ως εκδότης και ο Flanagan ως συντάκτης επανασχεδίασαν το περιοδικό, δίνοντάς του περισσότερο εκλεπτυσμένη και έγκυρη μορφή. Τα άρθρα γράφονταν κατά τη συνήθη πρακτική από ειδικούς του εκάστοτε πεδίου, αλλά τώρα πλέον απευθύνονταν σε ένα μορφωμένο ευρύ κοινό με γενικές γνώσεις και όχι σε ένα αμιγώς επαγγελματικό. Αυτή η νέα συνταγή για το Scientific American είχε τεράστια επιτυχία, και ο Piel είδε το αναγνωστικό κοινό του να πολλαπλασιάζεται στη δεκαετία του 1980.

Ο Gerard Piel πίστευε ακράδαντα ότι στην επιστημονική περιπέτεια έπρεπε να συμμετάσχει, και να επωφεληθεί από αυτήν, ολόκληρος ο κόσμος. Προς τούτο αναζήτησε δυναμικά διεθνείς συνεργάτες που θα μπορούσαν να φέρουν το Scientific American και σε άλλες χώρες και γλώσσες. Χάρις εν μέρει στην πρωτοβουλία του αυτή, σήμερα το Scientific American εκδίδεται σε 22 χώρες.

Για τον Piel, ο επιστημονικός ορθολογισμός έπρεπε να αποτελέσει επίσης τον οδηγό προς έναν πολιτικό ανασχηματισμό και μια καλύτερη διακυβέρνηση. Καθ’ όλη τη δεκαετία του 1970, το περιοδικό δημοσίευσε μια σειρά άρθρων που πρέσβευαν τη διεθνή αποπυρηνικοποίηση και την επανεκτίμηση των στρατιωτικών στρατηγικών στόχων τού αμοιβαία εξασφαλισμένου αφανισμού.

Το 1984, ο Piel απεσύρθη από τα καθημερινά του καθήκοντα ως εκδότης και ανέλαβε το ρόλο του προέδρου τού Scientific American, θέση που διατήρησε επί μία δεκαετία. Ωστόσο, συνέχισε να γράφει και να μιλά για την επιστήμη. Τα πιο πρόσφατα έργα του είναι τα The Age of Science: What Scientists Learned in the 20th Century (2001) και Only One World (1992).