Ιούνιος 2005
7,00 € 
Επιλογή Τεύχους


Φτεροκοπήματα
Με μέση ταχύτητα 80 φτερουγίσματα το δευτερόλεπτο, η κίνηση των πτερύγων του στρουθιόμορφου αρσενικού ερυθρoκέφαλου μάνακιν (Pipra mentalis) ξεπερνά την αντίστοιχη κίνηση που επιδεικνύουν τα κολιμπρί· τα μάνακιν, βέβαια, αντί να μετεωρίζονται για να ρουφούν νέκταρ, παράγουν στιγμιαίους οξείς ήχους (όμοιους με αυτούς που παράγει με τα δάχτυλά του ένας άνθρωπος όταν τα τρίβει μεταξύ τους), προκειμένου να έλκουν τα θηλυκά άτομα του είδους τους.

Η Kimberly Bostwick, του Πανεπιστημίου Cornell, συνέλαβε τη φρενήρη κίνηση των πτερύγων των συγκεκριμένων πουλιών με τη βοήθεια μηχανών λήψης που έχουν τη δυνατότητα να τραβούν 1.000 καρέ το δευτερόλεπτο. Το εκπληκτικό στοιχείο που αποκαλύφτηκε με τη βιντεοσκόπηση ήταν η αξιοπρόσεκτη διαφορά στους χρησιμοποιούμενους τρόπους για την παραγωγή ήχων με τις πτέρυγες: Το λευκόλαιμο μάνακιν (Manacus candei) πλαταγίζει τις πτέρυγές του πίσω στην πλάτη του, ενώ το ερυθροκέφαλο τρίβει τις πτέρυγές του πάνω στην ουρά του.

«Όποτε φέρνουμε στο νου μας χαρακτήρες που έχουν σχέση με τη φυλετική επιλογή, ως επί το πλείστον σκεφτόμαστε και λαμβάνουμε υπόψη επιφανειακές μεταβολές, όπως κάποια αλλαγή στο χρώμα του φτερώματος» παρατηρεί η Bostwick. Αντ’ αυτού, από τα ευρήματα της Bostwick διαπιστώνεται ότι οι ήχοι των πτερύγων κατά την ερωτοτροπία των αρσενικών μάνακιν έχουν επιφέρει στο σώμα τους χαρακτηριστικές αποκλίσεις στα οστά, τους μυς και τα φτερά τους.