Ιούλιος 2005
7,00 € 
Επιλογή Τεύχους


Επικίνδυνη νευροτοξίνη
Αναμφισβήτητα, τα κυανοπράσινα φύκη, ή κυανοβακτήρια, αποτελούν τους πιο αρχαίους, διαδεδομένους και άφθονους οργανισμούς πάνω στη Γη· παράγουν δε μια τοξίνη, την ΒΜΑΑ, η οποία σχετίζεται με νευροεκφυλιστικές διαταραχές όπως η Alzheimer και μια νόσος στη νήσο Γκουάμ (Μαριάνες Νήσοι) παρόμοια με τις νόσους των Lou Gehring (πλαγία μυατροφική σκλήρυνση) και Parkinson.

Μια διεθνής ερευνητική ομάδα εξέτασε κυανοβακτήρια τα οποία διαβιούν σε περιβάλλοντα με θαλάσσιο, υφάλμυρο ή γλυκό νερό σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συμβιώνουν με φυτά και λειχήνες. Το 90% από τα 41 στελέχη που μελετήθηκαν αποδείχθηκε ότι παρήγαγαν την ΒΜΑΑ, ενώ υπό κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης ή στους κατάλληλους χρόνους όλα τα κυανοβακτήρια θα μπορούσαν να συνθέτουν την εν λόγω τοξίνη, αναφέρουν οι ερευνητές σε πρόσφατη δημοσίευσή τους στο Proceedings of the National Academy of Sciences USA. Μάλιστα, η τοξίνη ανιχνεύθηκε σε δείγματα τόσο από τη Βαλτική Θάλασσα όσο και από ωκεάνιες ανθήσεις κυανοβακτηρίων, υποδηλώνοντας ότι οι μικροοργανισμοί αυτοί θα μπορούσαν να απελευθερώνουν την ΒΜΑΑ σε σημαντικές ποσότητες.

Καθώς η ρύπανση των υδάτων και οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται και πυροδοτούν ανθήσεις που καλύπτουν εκτάσεις χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, οι συνέπειες για την υγεία προκαλούν ανησυχία και αποκτούν αυξανόμενο επιστημονικό ενδιαφέρον, υποστηρίζουν οι συγγραφείς της εργασίας αυτής.