Ιούλιος 2006
7,50 € 
Επιλογή Τεύχους


Εικονικές απάτες
Το Διαδίκτυο, το οποίο μία γενιά πριν ίσως φαινόταν ότι ανήκε στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας, έχει μετεξελιχθεί σε υπερεθνική πραγματικότητα, αφού περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε αυτό. Ωστόσο, η επέκτασή του έφερε μαζί της και το έγκλημα. Και πράγματι, στο Διαδίκτυο δραστηριοποιούνται τώρα οι παιδόφιλοι και οι υποκλοπείς στοιχείων ταυτότητας.

Μέρος της ευθύνης πρέπει να αποδοθεί στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, οι οποίες καθυστέρησαν να προσαρμοστούν στις ριζικά διαφορετικές συνθήκες του εικονικού κόσμου. Η αστυνομία, συνηθισμένη να στηρίζεται έως τώρα σε χειροπιαστά, πραγματικά στοιχεία, αυτόπτες μάρτυρες και ομολογίες, ήρθε ξαφνικά αντιμέτωπη με ψηφιακά στοιχεία· οι αυτόπτες μάρτυρες αντικαταστάθηκαν από αρχεία καταγραφής της δραστηριότητας ενός διακομιστή. Μεγαλύτερη σύγχυση όμως προκαλούσε το γεγονός ότι ο τόπος του εγκλήματος δεν βρισκόταν πια κάπου εκεί γύρω, αλλά σε έναν υπολογιστή στην άλλη άκρη του πλανήτη. Επιπλέον, το κυβερνοέγκλημα φαινόταν ότι συνεχώς μεταλλασσόταν, παίρνοντας καινούργιες αινιγματικές μορφές και αναγκάζοντας τη σαστισμένη αστυνομία να μαθαίνει νέα κόλπα. Από τις πρώτες μέρες του Διαδικτύου, όταν οι χάκερ έστελναν ιούς απλώς και μόνο για να διασκεδάσουν με τη φοβερή αναστάτωση που επακολουθούσε, μέχρι σήμερα, που εξαιρετικά καταρτισμένοι εγκληματίες του κυβερνοχώρου απειλούν να κλείσουν έναν δικτυακό τόπο προβαίνοντας σε «επιθέσεις άρνησης υπηρεσίας», όπως λέγεται στη διαδικτυακή ορολογία, οι αρχές δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις.

Η γενική αίσθηση είναι ότι το έγκλημα στο Διαδίκτυο γιγαντώνεται. Δείκτες που δημιούργησε η Symantec Corporation, οι οποίοι μετρούν την παράνομη δραστηριότητα σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω περισσότερων από 40.000 αισθητήρων τοποθετημένων σε οικιακούς και εταιρικούς υπολογιστές, αποκαλύπτουν ότι πρόσφατα η παράνομη διαδικτυακή δραστηριότητα αυξήθηκε (πάνω γράφημα). Από την άλλη, μελέτες διάφορων οργανισμών σε εθνικά επίπεδα εμφανίζουν μια μειούμενη ή σταθεροποιούμενη τάση όσον αφορά τις επιθέσεις, κάτι το οποίο ίσως αντικατοπτρίζει την αποτελεσματικότητα των βελτιωμένων μέτρων προστασίας (κάτω γράφημα).

Η διαφαινόμενη αλματώδης αύξηση του διαδικτυακού εγκλήματος κατά τη νέα χιλιετία, όπως υποδηλώνεται από το γράφημα της προηγούμενης σελίδας, έχει υπονομεύσει τη χρησιμότητα του Διαδικτύου ως χώρου ανταλλαγής και εμπορίας αγαθών. Μελέτες που έγιναν με τη συμμετοχή καταναλωτών δείχνουν ότι, τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, μόνο το 55% των Αμερικανών πίστευε ότι οι οικονομικές συναλλαγές μέσω του Διαδικτύου ήταν «ασφαλείς και σίγουρες» ―ποσοστό το οποίο συνιστά σημαντική μείωση σε σχέση με το υψηλότατο 70% που είχε καταγραφεί το 2003. Στο βαθμό που το Διαδίκτυο αποτελεί το κύριο εργαλείο για την προαγωγή υπηρεσιών, όπως η λιανική πώληση ή οι τραπεζικές συναλλαγές, η αύξηση της παραγωγικότητας στον τεράστιο τομέα των υπηρεσιών αναμφίβολα επιβραδύνεται από το εικονικό έγκλημα.