Ιανουάριος 2007
7,50 € 
Επιλογή Τεύχους


Νέο αιμοστατικό
Η επίσχεση των αιμορραγιών στο πεδίο της μάχης και κατά τη διάρκεια των χειρουργικών επεμβάσεων ρουτίνας είναι εφικτή μέσω αρκετών διαφορετικών προϊόντων, τα οποία ωστόσο επιφέρουν κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως δημιουργία αιματικών θρόμβων, πρόκληση αλλεργικών αντιδράσεων, παραγωγή περίσσειας σωματικής θερμότητας. Εντούτοις, ένα νέο βιοαποικοδομήσιμο πρωτεϊνούχο διάλυμα με ταχύτατη αιμοστατική δράση ―εντός δευτερολέπτων― δείχνει, σύμφωνα με μελέτες σε πειραματόζωα, να είναι επίσης μη τοξικό και με μεγάλο χρόνο ζωής.

Ερευνητές στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ-Κονγκ ανέπτυξαν ένα υγρό από πεπτίδια μέσω του οποίου επουλώνονταν τα αποκομμένα οπτικά νεύρα σε χάμστερ, ετίθετο υπό έλεγχο η εγκεφαλική αιμορραγία ποντικών, καθώς επίσης και η εκροή αίματος από διάφορους άλλους τύπους τραυμάτων.

Καθώς φαίνεται, το εν λόγω υγρό δημιουργούσε ένα ινώδες δίκτυο με αιμοστατική δράση πάνω από το τραύμα, μολονότι δεν έχει εξακριβωθεί ο τρόπος δράσης του υλικού. Μάλιστα, το συγκεκριμένο υγρό δεν δείχνει να δημιουργεί κανέναν τυπικό αιματικό θρόμβο.