Φεβρουάριος 2007
7,50 € 
Επιλογή Τεύχους


Ποντικοπλημμύρα
Ζητείται μίσθιο με μεγάλη περίοδο μίσθωσης: να είναι καθαρό και ασφαλές· πρέπει να διαθέτει ευρύχωρους ψυκτικούς θαλάμους και 20.000 υπνοδωμάτια· έναρξη χρήσης από τον Ιούλιο του 2007. Ένα φιλόδοξο σχέδιο ξεκινά για να γνωρίσουμε τη λειτουργία κάθε γονιδίου στον κλασικό εργαστηριακό ποντικό Mus musculus, και προς τούτο, στην πενταετία που ακολουθεί, θα απαιτηθεί η κατασκευή μιας μεγάλης ζώσας «βάσης δεδομένων» από μεταλλάγματα ποντικών, με απώτερο στόχο να κατανοηθούν οι λειτουργίες των ομόλογων γονιδίων τού ανθρώπου.

Πρόκειται για μια πολυεθνική ερευνητική προσπάθεια γνωστή ως Πρόγραμμα Μεταλλαγμένων Ποντικών με Γονιδιακή Απαλοιφή (KOMP), κατά την οποία οι συμμετέχουσες επιστημονικές ομάδες από τις ΗΠΑ θα αναλάβουν τη δημιουργία περίπου 10.000 εκμηδενιστικών αλληλομόρφων ―το ήμισυ σχεδόν του γονιδιακού συμπληρώματος που χαρακτηρίζει το εν λόγω τρωκτικό―, ενώ στις ευρωπαϊκές και καναδικές ομάδες αναλογεί το υπόλοιπο. Οι ερευνητές του προγράμματος θα πρέπει να «κατασκευάσουν» άφθονα ζώα ή, για να ακριβολογούμε, άφθονα έμβρυα ποντικών. Τα τελευταία θα χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή σειρών εμβρυϊκών αρχέγονων κυττάρων, τα οποία θα μετατρέπονται σε έμβρυα προκειμένου να προκύπτουν ζωντανά ζώα όποτε θα είναι αναγκαίο για κάποια μελέτη. Η χρηματοδότηση που εγκρίθηκε το περασμένο καλοκαίρι [2006] αγγίζει σχεδόν τα 50 εκατομμύρια δολάρια και θα καλύψει οικονομικά την παραγωγή των πρώτων περίπου 8.500 κυτταρικών σειρών, σε καθεμία εκ των οποίων θα έχει καταργηθεί με απαλοιφή η λειτουργία ενός ορισμένου γονιδίου (γονιδιακό νοκάουτ).

Για να πούμε την αλήθεια, νεογέννητα ποντικάκια τα οποία θα αντιπροσωπεύουν κάθε απαλειμμένο ποντικίσιο γονίδιο δεν θα υπάρξει ποτέ περίπτωση να συγκατοικήσουν στον ίδιο χώρο, σύμφωνα με τον Colin Fletcher, διευθυντή του προγράμματος στο Εθνικό Ερευνητικό Ινστιτούτο για το Ανθρώπινο Γονιδίωμα (ΝΗGRI) των ΗΠΑ. Αντ’ αυτού, τα περισσότερα μεταλλάγματα θα φυλάσσονται ως κυτταρικές σειρές τις οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι συμμετέχοντες στο ΚΟΜΡ για να κατασκευάζουν «παρτίδες» ποντικών. Με τον καιρό, οι ερευνητές θα είναι σε θέση να σαρώνουν σε συστηματική βάση ζώα αντιπροσωπευτικά καθενός γονιδίου προκειμένου να αποτιμούν τα αποτελέσματα των απαλοιφών.

Παρ’ όλα αυτά, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ έχουν προβλέψει και διαθέσει 4,8 εκατομμύρια δολάρια για να καλύψουν τις ανάγκες για στέγαση και σίτιση των πειραματόζωων που θα προκύψουν από την εφαρμογή του προγράμματος, το οποίο ξεκινά τον ερχόμενο Ιούλιο. Ίσως περί τους έξι διαφορετικούς χώρους στις ΗΠΑ είναι ήδη έτοιμοι και εξοπλισμένοι να διεκπεραιώσουν ως επίσημοι χώροι διαφύλαξης αποθηκευτικό ρόλο χάριν του ΚΟΜΡ, λέει ο Fletcher.

Στους υποψήφιους χώρους συμπεριλαμβάνονται: το Εργαστήριο Jackson στο Μπαρ Χάρμπορ του Μέιν, όπου κάθε χρόνο δημιουργούνται κατόπιν πειραματικού σχεδιασμού περί τα 2 εκατομμύρια ποντικοί· επίσης, το Εθνικό Εργαστήριο Oak Ridge στο Τενεσί για το οποίο διαφημίζεται ένα νέο υπερκαθαρό «ποντικοτροφείο» επιφάνειας 3.000 τετραγωνικών μέτρων όπου είναι εφικτή η εκτροφή 60.000 ζώων, ενώ σύμφωνα με την τεχνικό Darla R. Miller διατίθενται περισσότερες από 40 δεξαμενές υγρού αζώτου για τη φύλαξη τουλάχιστον 1.500 κατεψυγμένων εμβρυϊκών σειρών. Στην εγκατάσταση του Oak Ridge, όντας αυτή πλήρης, θα απαιτούνται μηνιαίως περίπου 9 τόνοι τροφής, αποκλειστικά δε για τη καθαριότητα των ειδικών κλωβών 10 τουλάχιστον τεχνικοί πλήρους απασχόλησης, λέει η Miller. Η εγκατάσταση, λοιπόν, διαθέτει από κάθε άποψη πολλές κενές θέσεις για την οικογένεια του ΚΟΜΡ, εφόσον κάποιοι ενδιαφέρονται.