|
|
|
Κλοπή ταυτότητας
|
|
|
|
Καθώς η κλοπή ταυτοτήτων ―ένα ανησυχητικό φαινόμενο― εξαπλώνεται ραγδαία σε όλο τον κόσμο, εμφανίζονται ηλεκτρονικές υπηρεσίες με σκοπό την καταπολέμηση του φαινομένου. Οι προηγμένες τακτικές τους, συλλογικά γνωστές ως βαθμολόγηση ταυτότητας (identity scoring), ξεπερνούν τη συνηθισμένη παρακολούθηση της πιστοληπτικής ικανότητας και περιλαμβάνουν ηλεκτρονική εξόρυξη δεδομένων, αναγνώριση προτύπων, ακόμη δε και σημασιολογική ανάλυση των πληροφοριών που εμφανίζονται σε διάφορες ιστοσελίδες και αφορούν κάποιο συνδρομητή. Η προσέγγιση έχει όλο και περισσότερες επιτυχίες στην αποκάλυψη ύποπτης δραστηριότητας.
Μεταξύ των τελευταίων εταιρειών που ρίχτηκαν στη μάχη είναι η Garlik, μια επιχείρηση τεχνοβλαστός με έδρα το Ρίτσμοντ της Αγγλίας. Το Νοέμβριο του 2006 ξεκίνησε την παροχή της υπηρεσίας Data Patrol στη Βρετανία, όπου 100.000 κάτοικοι έπεσαν τον περασμένο χρόνο θύματα κλοπής ταυτότητας. Η Garlik ερευνά αναφορές πιστοληπτικής ικανότητας, δημόσιες βάσεις δεδομένων και ιστοσελίδες για πληροφορίες σχετικά με πελάτες της, και με τα ευρήματα αυτά συντάσσει ένα αναλυτικό προφίλ τους. Το πορτρέτο αυτό επιτρέπει στους πελάτες να διαπιστώσουν αν κακοποιά στοιχεία προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν προσωπικά τους δεδομένα με σκοπό να υποβάλουν αιτήσεις για πιστωτικές κάρτες, να αποσπάσουν κάποιο δάνειο, ή να καταχωρίσουν κάποια πλαστή άδεια οδήγησης ή πιστοποιητικό γάμου. Τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη λειτουργίας του ιστοτόπου της εταιρείας (www.garlik.com) είχαν εγγραφεί περισσότεροι από 10.000 Βρετανοί. Η ετήσια συνδρομή κοστίζει 30 στερλίνες.
Μετά την αρχική μεγάλη επιτυχία τής Garlik, η ζήτηση για περιφρούρηση δεδομένων συνεχίστηκε με ρυθμό 5 φορές μεγαλύτερο από τον αναμενόμενο, δηλώνει το ανώτερο διοικητικό στέλεχος Tom Ilube. Η απάτη αυξάνεται ραγδαία επειδή ο κόσμος δημοσιεύει προσωπικά δεδομένα στον Ιστό, και επειδή διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες καθιστούν συνεχώς διαθέσιμες στο Διαδίκτυο τις βάσεις δεδομένων που διατηρούν. Αυτές οι βάσεις δεδομένων περιλαμβάνουν πιστοποιητικά γεννήσεων, γάμων και θανάτων, αναφορές πιστοληπτικής ικανότητας, εκλογικούς καταλόγους, περιουσιακά στοιχεία.
Κακοποιοί από τους οποίους πήρε συνέντευξη η Garlik λένε ότι τώρα χρειάζονται 2 με 3 ώρες, αντί 2 με 3 εβδομάδες, για να κατασκευάσουν μια πειστική κλεμμένη ταυτότητα. Επίσης, αναφέρει ο Ilube, συνεργάζονται πολύ περισσότερο μεταξύ τους: «Η κλοπή ταυτοτήτων έχει αρχίσει να γίνεται οργανωμένο έγκλημα».
Αν και η βαθμολόγηση ταυτότητας παρακολουθεί τις ίδιες οικονομικές λεπτομέρειες με τα γραφεία αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, η πραγματική δύναμή της προέρχεται από τη λεπτομερή εξέταση ηλεκτρονικών πηγών για κρίσιμα δεδομένα, όπως οι αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης και οι ημερομηνίες γέννησης. Προβλέπεται ότι μέχρι το 2009, ο αριθμός των Αμερικανών που θα έχουν εγγραφεί σε υπηρεσίες βαθμολόγησης ταυτότητας θα έχει ξεπεράσει τον αριθμό των συνδρομητών για παρακολούθηση πιστοληπτικής ικανότητας, ο οποίος το 2006 ήταν 24 εκατομμύρια καταναλωτές.
Παρ’ όλα αυτά, οι εν λόγω υπηρεσίες δεν μπορούν να διαπιστώσουν αν κάποιος απατεώνας προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στα ηλεκτρονικά χρηματιστηριακά χαρτοφυλάκια ενός ατόμου, διότι οι παροχείς των συγκεκριμένων υπηρεσιών συνήθως δεν δημοσιεύουν τις πληροφορίες των λογαριασμών τους. Επίσης, οι υπηρεσίες δεν είναι σε θέση να πουν αν ένας κλέφτης πουλά τα διαπιστευτήριά σας σε παράνομους μετανάστες, οι οποίοι είναι απίθανο να συμπεριλαμβάνονται σε βάσεις δεδομένων. Τέλος, δεν παρέχονται υπηρεσίες αποκατάστασης.
Η Garlik ίσως είναι η εταιρεία που έχει τη μεγαλύτερη επιτυχία στο να εντοπίζει λεπτές ενδείξεις παράνομης δραστηριότητας. Εκτός από λογισμικό για τη συγκέντρωση δεδομένων και την αναγνώριση προτύπων, η Garlik εφαρμόζει σημασιολογικές τεχνικές για την ανάλυση της δραστηριότητας στον Ιστό. Η εταιρεία έχει κατασκευάσει λογισμικό οντολογιών αναφοράς, όπως λέγεται, το οποίο σαρώνει δεδομένα που αφορούν ιστοσελίδες (γνωστά ως προτάσεις RDF, από τον όρο «resource description framework», δηλαδή πλαίσιο περιγραφής προέλευσης) και μπορεί να αναφέρονται στα στοιχεία κάποιου συνδρομητή της. Το λογισμικό αξιολογεί επίσης την «προέλευση» ―το πόσο στενή σχέση υπάρχει μεταξύ των δεδομένων. Με τον όγκο και μόνο των πληροφοριών που εντοπίζονται, ο Ilube λέει ότι «οι σημασιολογικές τεχνικές θα γίνονται όλο και πιο σημαντικές» για την κατανόηση της συνάφειας όλων των δεδομένων.
|
|
|
|
|