Αύγουστος 2007
7,50 € 
Επιλογή Τεύχους


Η Γη δίχως ανθρώπους
Ίσως κάποια στιγμή να έχετε φανταστεί ότι είστε ο τελευταίος επιζών πάνω στη Γη. Τι θα συνέβαινε όμως εάν όντως όλοι οι άνθρωποι «χάνονταν από προσώπου γης»; Αυτή η υπόθεση αποτέλεσε το ερέθισμα για τη συγγραφή του βιβλίου The World without Us (Ο κόσμος δίχως εμάς) —το νέο βιβλίο του συγγραφέα επιστημονικών βιβλίων Alan Weisman, αναπληρωτή καθηγητή δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας. Στο εκτεταμένο αυτό νοητικό πείραμα, ο Weisman δεν προσδιορίζει τι ακριβώς προκάλεσε το τέλος τού Homo Sapiens. Αντ’ αυτού, απλώς υποθέτει την ξαφνική εξαφάνιση του είδους μας και περιγράφει την ακολουθία των γεγονότων τα οποία πιθανότατα θα συνέβαιναν στα μετέπειτα χρόνια, δεκαετίες και αιώνες.

Σύμφωνα με τον Weisman, μεγάλο μέρος της φυσικής μας υποδομής θα άρχιζε να καταρρέει σχεδόν αμέσως. Δίχως οδοκαθαριστές και συνεργεία οδοποιίας, οι μεγάλες μας λεωφόροι και οι εθνικές οδοί θα άρχιζαν να φθείρονται και να γκρεμίζονται μέσα σε λίγους μήνες. Μέσα στις επόμενες δεκαετίες, πολλά σπίτια και πολυκατοικίες θα κατέρρεαν, όμως κάποια αντικείμενα καθημερινής χρήσης θα αντιστέκονταν στη φθορά για ασυνήθιστα μεγάλα διαστήματα: Ανοξείδωτα χαλύβδινα δοχεία, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να αντέξουν επί χιλιετίες, ειδικά αν έμεναν θαμμένα μέσα στους χορταριασμένους σωρούς που κάποτε ήταν κουζίνες μας. Μάλιστα κάποια συνηθισμένα πλαστικά ενδέχεται να παρέμεναν άθικτα για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια· δεν θα αποσυνθέτονταν έως ότου τα μικρόβια ανέπτυσσαν εξελικτικά την ικανότητα να τα καταναλώνουν.

Ο Steve Mirsky, συντάκτης τού Scientific American, πήρε πρόσφατα συνέντευξη από τον Weisman με σκοπό να ανακαλύψει το λόγο συγγραφής ενός τέτοιου βιβλίου και ποια συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν από την έρευνά του.