Απρίλιος 2008
8,00 € 
Επιλογή Τεύχους


Το χρώμα των φυτών σε άλλους κόσμους
Τι χρώμα θα έχουν τα εξωγήινα φυτά; Η ερώτηση έχει επιστημονικό ενδιαφέρον, διότι το χρώμα της επιφάνειας ενός πλανήτη μπορεί να αποκαλύψει την ύπαρξη ζωής σε αυτόν —συγκεκριμένα, την ύπαρξη οργανισμών οι οποίοι προσλαμβάνουν ενέργεια από το μητρικό άστρο μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης.

Η φωτοσύνθεση προσαρμόζεται στο φάσμα του φωτός που φτάνει μέχρι τους οργανισμούς. Αυτό το φάσμα είναι το συνδυαστικό αποτέλεσμα του φάσματος της ακτινοβολίας του μητρικού άστρου και του φιλτραρίσματός της από την ατμόσφαιρα και, για τα υδατικά οικοσυστήματα, από το νερό του πλανήτη.

Οποιουδήποτε χρώματος φως, από το βαθύ ιώδες μέχρι το εγγύς υπέρυθρο, θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τη φωτοσύνθεση. Γύρω από άστρα θερμότερα και πιο γαλαζωπά από τον Ήλιο μας, τα φυτά θα έχουν την τάση να απορροφούν το μπλε φως, οπότε θα μπορούσαν να έχουν από πράσινο μέχρι κίτρινο προς κόκκινο χρώμα. Γύρω από πιο ψυχρά άστρα, όπως οι ερυθροί νάνοι, οι πλανήτες δέχονται λιγότερο ορατό φως, οπότε τα φυτά μπορεί να απορροφούν το περισσότερο από αυτό, οπότε να φαίνονται μαύρα.