Απρίλιος 2008
8,00 € 
Επιλογή Τεύχους


Το δίλημμα του ντοπαρισμένου
Ανησυχητικά αυξανόμενος αριθμός αθλημάτων —το ποδόσφαιρο, το μπέιζμπολ, ο στίβος και ειδικά η ποδηλασία— πλήττεται τα τελευταία χρόνια από σκάνδαλα ντόπινγκ.
Από τις πολλές απαγορευμένες ουσίες της ποδηλατικής φαρμακοποιίας, η πιο αποτελεσματική είναι η ανασυνδυασμένη ερυθροποιητίνη (r-EPO), μια τεχνητή ορμόνη η οποία επάγει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων αυξάνοντας την ποσότητα του οξυγόνου που μεταφέρεται στους μύες.
Η θεωρία παιγνίων διαφωτίζει το γιατί η χρήση απαγορευμένων ουσιών αποτελεί ορθολογική επιλογή για τους επαγγελματίες ποδηλάτες: τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι πολύ αποτελεσματικά ενώ η ανίχνευσή τους αποδεικνύεται δύσκολη έως αδύνατη· τα οφέλη της επιτυχίας είναι υψηλά και, καθώς όλο και περισσότεροι αναβάτες τα χρησιμοποιούν, ένας «καθαρός» αθλητής ενδέχεται να καταστεί τόσο μη ανταγωνιστικός ώστε να διακινδυνεύσει να αποκλειστεί από την ομάδα του.
Η ανάλυση της κατάστασης που επικρατεί στην ποδηλασία μέσω της θεωρίας παιγνίων μπορεί με ευκολία να επεκταθεί και στα άλλα αθλήματα. Οι πίνακες αποδόσεων που προκύπτουν από την ανάλυση αυτή παρουσιάζουν ποσοτικά τον τρόπο με τον οποίο η πολιτεία και οι υπηρεσίες αντιντόπινγκ μπορούν να στοχεύσουν στις πιο αποτελεσματικές πρακτικές εξυγίανσης των αθλημάτων.