Το άρωμα έλκει το αντίθετο φύλο, αλλά κοστίζει ακριβά. Ένα παρόμοιο δίλημμα αντιμετωπίζουν φυτά όπως οι πετούνιες και τα σκυλάκια. Αφού επικονιαστούν, τείνουν να μειώσουν την παραγωγή αρωματικών ουσιών προς όφελος άλλων μεταβολικών αναγκών τους. Η Natalia Dudareva και οι συνάδελφοί της στο Πανεπιστήμιο Purdue αποκαλύπτουν τις μοριακές λεπτομέρειες του μηχανισμού με τον οποίο ορισμένα λουλούδια «αξιολογούν» το άρωμά τους. Το κύριο συστατικό είναι ο βενζοϊκός μεθυλεστέρας. Η ομάδα της Dudareva ανακάλυψε ότι οι επικονιασμένες πετούνιες αρχίζουν να παράγουν αιθυλένιο, το οποίο μειώνει άμεσα την παραγωγή του ενζύμου που ευθύνεται για το βενζοϊκό μεθυλεστέρα της πετούνιας. Τα σκυλάκια βασίζονται σε ένα πιο περίπλοκο σύστημα ανάδρασης, όπου το αιθυλένιο και η σχετική συγκέντρωση δύο άλλων ενώσεων καθορίζουν τα επίπεδα του βενζοϊκού μεθυλεστέρα. Η κατανόηση αυτών των φυσικών μηχανισμών για τη μείωση του αρώματος πιθανόν να αποτελέσει το πρώτο βήμα στην αποκατάσταση της ευωδιάς των εμπορικών φυτών, τα οποία επιλέγονται για το μεγάλο χρόνο ζωής εις βάρος όμως της γλυκιάς μυρωδιάς.