Απρίλιος 2004
7,00 € 
Επιλογή Τεύχους


Επαγρύπνηση με το LASH
Τα σημερινά αερόπλοια, καθώς αιωρούνται ανέμελα πάνω από αθλητικά κέντρα, μοιάζουν με ευτραφείς οθόνες διαφημίσεων. Τα αερόπλοια του αύριο ενδέχεται να διαδραματίσουν έναν αρκετά σοβαρότερο ρόλο: την από αέρος κατόπτευση.

Μηχανικοί του αμερικανικού ναυτικού εξόπλισαν ένα αερόπλοιο με το σύστημα που φέρει το όνομα LASH (Littoral Airborne Sensor Hyperspectral). Στην ουσία, το σύστημα LASH βασίζεται στην ανίχνευση χρωμάτων. Κάθε αντικείμενο ανακλά το φως με τον δικό του μοναδικό τρόπο, ο οποίος είναι αόρατος με γυμνό οφθαλμό. Το LASH, το οποίο αναπτύχθηκε από τη Science and Technology International στη Χονολουλού, είναι ουσιαστικά μια κάμερα η οποία μεταβιβάζει το φωτεινό είδωλο ―συνήθως στην περιοχή του υπερύθρου ή του υπεριώδους― σε έναν υπολογιστή επί του αεροπλοίου. Αυτός διαχωρίζει τα μήκη κύματος και παράγει ένα νέο είδωλο, το οποίο απεικονίζει την πραγματικότητα σε πραγματικό χρόνο αλλά με ενισχυμένες χρωματικές παραλλαγές. «Για παράδειγμα, το ανθρώπινο καμουφλάζ έχει χρωματικό φάσμα λίγο διαφορετικό από αυτό του φυσικού περιβάλλοντος» δηλώνει ο Steve Huett, διευθυντής αναπτύξεως του προηγμένου συστήματος για αερόπλοια που διεξάγεται για λογαριασμό του αμερικανικού ναυτικού. «Το μάτι σας δεν θα μπορούσε ποτέ να αντιληφθεί τη διαφορά.»

Το LASH, όμως, μπορεί. Στις δοκιμές παρακολούθησε φάλαινες που κολυμπούσαν σε βάθος 15 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού και ανίχνευσε επιδρομή ακρίδων σε σοδειές. «Αν ένα παιδί χαθεί στο δάσος και η μητέρα του ξέρει ότι φορούσε κόκκινο παλτό, μπορούμε, χάρις στο σύστημα αυτό, να ψάξουμε για κόκκινο χρώμα» εξηγεί ο Huett.

Οι υψηλής τεχνολογίας αισθητήρες πάνω σε αερόπλοια θα μπορούσαν να αποδειχθούν ιδιαιτέρως χρήσιμοι για το αστυνομικό έργο ή για τις στρατιωτικές κατοπτεύσεις. Τον Οκτώβριο του 2002, ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι (των ΗΠΑ) έδωσαν το πράσινο φως για τον εξοπλισμό ενός αεροπλοίου με το σύστημα LASH, καθώς και με άλλους αισθητήρες, με σκοπό να εποπτεύει τους ελεύθερους σκοπευτές στον περιφερειακό της πρωτεύουσας Ουάσιγκτον για τυχόν εμπλοκή τους σε κάποιο επεισόδιο με χρήση όπλου. Όσον αφορά τις στρατιωτικές χρήσεις, ένα αερόπλοιο εφοδιασμένο με το LASH θα μπορούσε να κατοπτεύει περιοχές σποραδικών συγκρούσεων και να προσπαθεί να εντοπίσει καμουφλαρισμένα εχθρικά κρησφύγετα. (Αποτελώντας εύκολους στόχους, τα αερόπλοια δεν ενδείκνυνται για παρακολούθηση θερμών πολεμικών ζωνών, όπως το Ιράκ.) Το σύστημα LASH ίσως χρησιμοποιηθεί και από το αμερικανικό ναυτικό ή την ακτοφυλακή για σάρωση των αμερικανικών ακτών με σκοπό τον εντοπισμό, φέρ’ ειπείν, ναρκών σε λιμάνια ή δυτών-τρομοκρατών.

Ωστόσο, εκείνο ακριβώς το χαρακτηριστικό του αεροπλοίου που το καθιστά κατάλληλο για από αέρος κατοπτεύσεις, δηλαδή η ικανότητά του να υπερίπταται σταθερά πάνω από ένα σημείο επί μακρόν, έχει προκαλέσει την ανησυχία μερικών παρατηρητών. «Με ενοχλεί να έχω τους στρατιωτικούς κάθε μέρα να κοιτούν μέσα στην αυλή μου» δηλώνει ο Patrick Garrett, αναλυτής αμυντικών θεμάτων της GlobalSecurity.org στην Αλεξάνδρεια της Βιρτζίνια. «Ο κόσμος διαμαρτύρεται ήδη κατά του συγκεκριμένου σχεδίου και ανησυχεί με την προοπτική οι στρατιωτικοί να τους παρακολουθούν σε καθημερινή βάση. Η υπόθεση θα αλλάξει δραματικά τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις ελευθερίες του πολίτη. Καλώς ήλθατε στο αστυνομικό κράτος.» Στην άποψη αυτή, ο Huett απαντά λακωνικά: «Δεν κατασκοπεύουμε ανθρώπους· απαγορεύεται από το νόμο.»