Απρίλιος 2004
7,00 € 
Επιλογή Τεύχους


Νανοδακτύλιοι με μνήμη
Οι κατασκευαστές μαγνητικής μνήμης μπορούν, χάρις σε λιθογραφικές τεχνικές, να στριμώξουν «τσιπάκια» σε αρκετά πυκνή διάταξη, θα χρειαστούν όμως μια διαφορετική μέθοδο για να λανσάρουν φθηνά και αξιόπιστα ηλεκτρονικά στοιχεία με διαστάσεις της τάξεως του νανομέτρου. Σε μια πρώτη προσπάθεια, οι ερευνητές κατάφεραν, σε θερμοκρασία δωματίου, να μοντάρουν νανοσωμάτια κοβαλτίου σε δακτυλιοειδείς σχηματισμούς ικανούς να αποθηκεύσουν μαγνητική πληροφορία.

Τα σωματίδια, τα οποία αρχικά αιωρούνται μέσα σε οργανικό διαλύτη αναμεμιγμένο με επιφανειοδραστική ουσία, έλκουν το ένα το άλλο ακριβώς όπως μικροσκοπικοί μαγνήτες. Συναθροίζονται δημιουργώντας ποικιλία σχημάτων, περιλαμβανομένων και δακτυλίων διαμέτρου μικρότερης των 100 νανομέτρων. Το ποσοστό των σχηματιζόμενων δακτυλίων καθορίζεται με τη ρύθμιση των συγκεντρώσεων της επιφανειοδραστικής ουσίας και των σωματιδίων.

Η κατασκευή ηλεκτρονικών διατάξεων από τους δακτυλίους αυτούς θα απαιτήσει τη μηχανική τους σταθερότητα και την πλαισίωσή τους από άλλου τύπου νανοκατασκευές, αναφέρει ο ερευνητής Alex Wei του Πανεπιστημίου Purdue. Όπως προσθέτει, θα μπορούσαν να συνδυαστούν με καλώδια κλίμακας νανομέτρου για να προκαλούν, λόγου χάρη, εναλλαγή μαγνητικών καταστάσεων.