Απρίλιος 2004
7,00 € 
Επιλογή Τεύχους


Ο μύθος έγινε καπνός
Αν έχετε την εντύπωση ότι το να καπνίζετε τσιγάρα χαμηλής περιεκτικότητας σε πίσσα μειώνει τις πιθανότητες προσβολής σας από καρκίνο του πνεύμονα, κάνετε λάθος. Σύμφωνα με μεγάλη μελέτη η οποία μόλις ολοκληρώθηκε στις ΗΠΑ, τα τσιγάρα με χαμηλή περιεκτικότητα σε πίσσα είναι εξίσου επιβλαβή. Τα τσιγάρα με φίλτρο, από την άλλη, αποδεικνύονται λιγότερο επικίνδυνα από τα άφιλτρα.

Η μελέτη, η οποία ξεκίνησε το 1982 (δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Medical Journal, τόμ. 328, σελ. 72), αφορά συνολικά 940.774 καπνιστές (364.239 άνδρες και 576.535 γυναίκες) ηλικίας μεγαλύτερης των 30 ετών και συσχετίζει τους τύπους τσιγάρων που κάπνιζαν με τη συχνότητα προσβολής από καρκίνο του πνεύμονα.

Οι διαφορές που βρέθηκαν μεταξύ όσων κάπνιζαν τσιγάρα χαμηλής και μέτριας περιεκτικότητας σε πίσσα ήταν τόσο αμυδρές, ώστε οι ερευνητές προτείνουν πλέον την κατάργηση αυτού του διαχωρισμού διότι τον θεωρούν άνευ ουσίας ―γεγονός το οποίο ήδη ισχύει στην Ευρώπη, όπου έχει καταργηθεί η διάκριση σε «ελαφρύ», «μέτριο» και «βαρύ» τσιγάρο― και προτείνουν ότι έχει περισσότερο νόημα στο μέλλον ο διαχωρισμός να γίνεται μεταξύ άφιλτρων και τσιγάρων με φίλτρο.

Όσοι λοιπόν θεωρούν ότι τα ελαφρά τσιγάρα είναι ασφαλέστερα σφάλλουν. Για την ακρίβεια, όπως έδειξαν άλλες έρευνες, ίσως είναι πιο επικίνδυνα για την υγεία απ’ ό,τι τα βαριά, διότι οι καπνιστές παίρνουν βαθύτερες εισπνοές, με αποτέλεσμα ο καπνός να φθάνει σε πιο απόμερες περιοχές του πνεύμονα προκαλώντας νέους τύπους αδενοκαρκινωμάτων.

Οι βιομηχανίες, από την άλλη, ισχυρίζονται ότι λάνσαραν τις «ελαφρύτερες» μάρκες καλή τη πίστη, βασιζόμενες στα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα της εποχής και αφού πείστηκαν τη δεκαετία του 1970 από τις κυβερνήσεις, οι οποίες και καθόρισαν τα ποσοστά πίσσας και νικοτίνης. Αποποιούνται δε τον ψόγο ότι ισχυρίστηκαν ποτέ ή διαφήμισαν ότι τα τσιγάρα χαμηλής περιεκτικότητας σε πίσσα είναι λιγότερο επιβλαβή. Από την άλλη, όμως, τα μέλη της αντικαπνιστικής εκστρατείας διατείνονται ότι η περιρρέουσα αντίληψη πως οι μάρκες ελαφρύτερων τσιγάρων ήταν ασφαλέστερες ενθάρρυνε τους καπνιστές να συνεχίσουν το κάπνισμα αντί να το κόψουν.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι όλα τα τσιγάρα με φίλτρο χαμηλής έως μέτριας περιεκτικότητας σε πίσσα είναι ασφαλέστερα από τα υψηλής περιεκτικότητας άφιλτρα τσιγάρα. Οι καπνιστές άφιλτρων τσιγάρων παρουσίασαν 44% μεγαλύτερη πιθανότητα προσβολής από καρκίνο του πνεύμονα. Η έρευνα δεν περιέλαβε τα λεγόμενα «στριφτά» τσιγάρα, πιθανότατα, όμως, είναι τόσο επικίνδυνα όσο και τα άφιλτρα.

Εκατομμύρια καπνιστών θα μπορούσαν ίσως να σωθούν αν πείθονταν να στραφούν στα τσιγάρα με φίλτρο. Αν και σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο το ποσοστό καπνιστών άφιλτρων τσιγάρων είναι μικρό, στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, την Κίνα και τη Γαλλία ανέρχεται περίπου στο 20%, σύμφωνα με μια έρευνα του 1996.