Οκτώβριος 2006
7,50 € 
Επιλογή Τεύχους


Αστακοί σε καραντίνα
Στη σημερινή εποχή της ανησυχίας για πανδημία, η ικανότητα του αγκαθωτού αστακού της Καραϊβικής (Panulirus argus) να αποφεύγει τα άρρωστα άτομα είναι αξιοζήλευτη. Θαλάσσιοι βιολόγοι παρατήρησαν ότι σε αυτό το τυπικά κοινωνικό καρκινοειδές, οι εξ όψεως άρρωστοι αστακοί, οι οποίοι είναι μολυσμένοι με έναν θανατηφόρο και μεταδοτικό ιό που ονομάζεται PaV1, συνήθως απομονώνονται από το κοπάδι.

Για να εξακριβωθεί αν η αποφυγή των αρρώστων είναι σκόπιμη, επιστήμονες έστησαν δύο γειτονικές φωλιές σε μια δεξαμενή με θαλασσινό νερό, έδεσαν είτε έναν άρρωστο είτε έναν υγιή αστακό στη μία φωλιά και κατόπιν εισήγαγαν στη δεξαμενή έναν δεύτερο. Εάν το δεύτερο άτομο ήταν ήδη προσβεβλημένο, συντρόφευε με την ίδια συχνότητα το πρώτο, είτε αυτό ήταν άρρωστο είτε υγιές. Αλλά η πιθανότητα να μοιραστεί ένας υγιής αστακός τη φωλιά του με έναν προσβεβλημένο αντιστοιχούσε στο 1/4 της πιθανότητας να τη μοιραστεί με άλλον υγιή ―ακόμη και πριν οι άρρωστοι καταστούν λοιμώδεις―, πιθανότατα λόγω κάποιων χημικών σημάτων.

Είναι η πρώτη φορά όπου άγριο κοινωνικό ζώο παρατηρείται να αποφεύγει νοσούντα άτομα, σημειώνουν οι ερευνητές σε πρόσφατη δημοσίευσή τους στο Nature.