Καθώς η παγκοσμιοποίηση καταφτάνει στον Τρίτο Κόσμο, φέρνει μαζί της και την ανθυγιεινή δυτική διατροφή. Τα τελευταία 20 χρόνια, οι φτωχοί στις αναπτυσσόμενες χώρες αύξησαν σε μεγάλο βαθμό την κατανάλωση αναψυκτικών ποτών, φυτικών ελαίων και τροφίμων ζωικής προέλευσης (κρέας, πουλερικά, ψάρια, αβγά και γαλακτοκομικά προϊόντα).
Ο δε αναπτυσσόμενος κόσμος υιοθετεί τον δυτικό τρόπο ζωής, ο οποίος συνεισφέρει στην παχυσαρκία.
Καμία χώρα στη σύγχρονη εποχή δεν έχει μειώσει επιτυχώς τον αριθμό των υπέρβαρων πολιτών της, όμως οι κυβερνήσεις και τα προγράμματα αρωγής εξετάζουν ποικίλες παρεμβάσεις.