Οκτώβριος 2004
7,00 € 
Επιλογή Τεύχους


Ανιχνεύοντας τη νόσο των τρελών αγελάδων
Η παρουσία των επικίνδυνων πρίον ανιχνεύεται πλέον ταχύτατα με νέες εξετάσεις, ενώ πολλές φαρμακευτικές ουσίες αφήνουν ελπίδες για θεραπεία.
Εξουδετερώνοντας την ωρολογιακή βόμβα της παγκόσμιας θέρμανσης
Η παγκόσμια θέρμανση αποτελεί γεγονός και οι συνέπειές της μπορεί να είναι καταστροφικές. Εντούτοις, πρακτικά μέτρα, τα οποία συν τοις άλλοις θα οδηγούσαν σε μια καθαρότερη και πιο υγιεινή ατμόσφαιρα, θα μπορούσαν να επιβραδύνουν και τελικά να αναχαιτίσουν την παραπάνω διαδικασία.
Ερωτήματα που ταλανίζουν τη φυσική
Ο Lawrence M. Krauss μιλά για τις υφιστάμενες εκκρεμότητες.
Ευφυείς αισθητήρες για τη δικτύωση του κόσμου μας
Μια αναδυόμενη κλάση υπολογιστών, σε μέγεθος κέρματος, εξοπλισμένοι με αισθητήρες και συνεζευγμένοι ασύρματα, θα μπορούν να δημιουργήσουν αισθητήρια δίκτυα ικανά να εποπτεύουν ένα εργοστάσιο, ένα κατάστημα ή ακόμα και ένα οικοσύστημα. Τέτοιου είδους συσκευές θα συνδέσουν ακόμα πιο στενά τον κυβερνοχώρο με τον πραγματικό κόσμο.
Ηλεκτροδυναμικοί λώροι στο διάστημα
Με βάση τους θεμελιώδεις φυσικούς νόμους, οι λώροι θα προσφέρουν πιθανότατα στις διαστημικές πτήσεις φτηνή ηλεκτρική ενέργεια, μαγνητική οπισθέλκουσα, προωθητική δύναμη και τεχνητή βαρύτητα.
Το άλλο μισό του εγκεφάλου
Όλο και περισσότερα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα οτι τα νευρογλοιακά κύτταρα, παραμελημένα για περισσότερο απο μισό αιώνα, μπορεί να παίζουν τόσο ζωτικό ρόλο στη σκέψη και τη μάθηση όσο και οι νευρώνες.
Το μυστηριώδες χειρόγραφο Voynich
Νέες αναλύσεις του αινιγματικού και ακατάληπτου μεσαιωνικού χειρογράφου αποκαλύπτουν ότι περιέχει απλώς και μόνο ασυναρτησίες.