Μάρτιος 2005
7,00 € 
Επιλογή Τεύχους


Ατομοτσίπ
Τα μαγνητικά πεδία σε ένα μικροτσίπ μπορούν να δημιουργήσουν μικροσκοπικά νέφη ατόμων στην ίδια κβαντική κατάσταση που ονομάζονται συμπυκνώματα Bose-Einstein. Τα τσιπ αυτά θα μπορούσαν να βρουν εφαρμογή σε υπερακριβείς αισθητήρες για αεροσκάφη και στην κβαντική πληροφορική.
Η κρίση της μέσης ηλικίας του κόσμου
Μολονότι όχι τόσο δραστήριο όσο στη νιότη του, το Σύμπαν εξακολουθεί να σχηματίζει άστρα και να παράγει μαύρες τρύπες με εντυπωσιακό ρυθμό.
Ο οραματιστής εφευρέτης
Ο Nikola Tesla, πατέρας των σημερινών συστημάτων παραγωγής εναλλασσόμενου ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και άλλων θεμελιακών εφευρέσεων, συχνά αποτύγχανε να υλοποιήσει τις εμπνευσμένες ιδέες του.
Οι δεινόσαυροι της αρκτικής Αλάσκας
Πριν από 75 με 70 εκατομμύρια χρόνια, μια ομάδα ανθεκτικών στο κρύο δεινοσαύρων ήκμαζε στο δριμύ κλίμα της σημερινής βόρειας Αλάσκας.
Σπλαχνικές συσκευές
Τα ψηφιακά σύνεργά μας απαιτούν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο της προσοχής μας με τις αγενείς και απερίσκεπτες διακοπές τους. Τώρα, όμως, οι μηχανικοί δοκιμάζουν υπολογιστές, τηλέφωνα και αυτοκίνητα που θα νιώθουν πότε είμαστε απασχολημένοι και θα μας γλυτώνουν από τους περισπασμούς.
Συλλαμβάνοντας τον πιο φονικό ιό της γρίπης
Τι μπορεί να αποκαλύψει ο ιός του 1918 για το πώς σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπων, αλλά και το πού μπορεί να ενεδρεύουν άλλοι ιοί σαν αυτόν;
Τελικά, οι ιοί είναι ζωντανοί ή νεκροί;
Μολονότι οι ιοί θέτουν υπό αμφισβήτηση τη γενική μας αντίληψη περί «ζώντος», αποτελούν βασικά μέλη με κεφαλαιώδη σημασία στον ιστό της ζωή.
Το μάτι του παρατηρητή
Θαύματα κάτω από το φακό του οπτικού μικροσκοπίου.