Φεβρουάριος 2006
7,50 € 
Επιλογή Τεύχους


Αντιμετωπίζοντας την ελονοσία
Αν ο κόσμος αξιοποιούσε τα διαθέσιμα μέσα πρόληψης και αντιμετώπισης της ελονοσίας, η εξάπλωση της νόσου θα περιοριζόταν σε σημαντικό βαθμό.
Εξερευνώντας τον εγκέφαλο ενός ευφυούς ιδιώτη
Η μνημονική ικανότητα του Kim Peek είναι από τις πιο εντυπωσιακές που έχουν ποτέ καταγραφεί. Έως ότου καταφέρουμε να εξηγήσουμε πώς προκύπτουν οι ιδιαίτερες ικανότητές του, δεν δικαιούμαστε να ισχυριζόμαστε ότι κατανοούμε τον ανθρώπινο νου.
Εξυπνότερη χρήση των πυρηνικών αποβλήτων
Νέοι αντιδραστήρες ταχέων νετρονίων θα μπορούσαν να εξαγάγουν πολύ περισσότερη ενέργεια από ανακυκλωμένα πυρηνικά καύσιμα, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο διασποράς των πυρηνικών όπλων και μειώνοντας σημαντικά το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την απομόνωση των πυρηνικών αποβλήτων.
Νέα φάρμακα κατά νέων στόχων
Μια γνωστή κατηγορία κυτταροεπιφανειακών υποδοχέων προσφέρει σειρά νέων στόχων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για νέες φαρμακευτικές θεραπείες διάφορων διαταραχών, όπως η λοίμωξη από τον ιό HIV και η παχυσαρκία.
Οι μαύρες τρύπες και τα ακουστικά τους ανάλογα
Τα ηχητικά κύματα στα ρευστά επιδεικνύουν συμπεριφορά απροσδόκητα όμοια με εκείνη των φωτεινών κυμάτων στο χώρο, σε τέτοιο, μάλιστα, βαθμό ώστε ακόμη και οι μαύρες τρύπες έχουν ακουστικά ανάλογα. Μήπως, λοιπόν, θα μπορούσε ο χωρόχρονος να είναι στην κυριολεξία ένα είδος ρευστού, σαν τον αιθέρα τής προ Αϊνστάιν φυσικής;
Πατώντας πόδι στη στεριά
Πρόσφατα ευρήματα απολιθωμάτων ρίχνουν φως στην εξέλιξη ορισμένων ιχθύων σε χερσαία τετράποδα.
Τσουνάμι: κύμα αλλαγής
Μετά τη βιβλική καταστροφή που άφησε πίσω του το φοβερό τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού το Δεκέμβριο του 2004, η επιστήμη είναι πλέον καλύτερα εξοπλισμένη για την πρόγνωση των τρομερών αυτών κυμάτων.